zubna-hygiena

Baktérie sa usadia na zube hneď po hygiene

V ústach dospelého človeka je asi 50 miliárd baktérií. Nás zaujímajú najmä tie, ktoré sú zodpovedné za zubný kaz a za parodontitídu. Ako sa dá s nimi vychádzať tak, aby nám neublížili? Kde sa v ústnej dutine najviac usadzujú?

 

Baktérie na jazyku

Miliardy baktérií človek získava postupne za života. Bábätká po narodení nemajú žiadne, ale postupne naberajú ako prvé streptokoky. Môžu ich získať z potravy, prostredia alebo pri kŕmení lyžičkou, ktorú mal predtým v ústach dospelý človek. 

Kde sa baktérie v ústnej dutine usadzujú? Na krčku zuba, v malých ryhách a v medzizubných priestoroch. Najviac sa zachytávajú na jazyku, na jeho členitom a drsnom povrchu.  

Nie sú hneď patogénne, čo znamená, že nevyvolajú infekciu alebo nejaké ochorenie. Odoláva im správny imunitný systém. Ale ak je organizmus oslabený, viac sa množia a môžu vyvolať ochorenie alebo zápal

 

Čo sa deje po vyčistení zubov?

Z množstva baktérií je Streptococcus mutans, Streptococcus sobrinus a Laktobacillus zodpovedný za zubný kaz. Ďalšie za západ za zápal ďasna, ktorý môže prerásť do parodontitídy.

A to: Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsythia, Treponema denticola, Aggregatibacter actinomycetemcomitans a Prevotella intermedia.

„Po vyčistení zubov sa na nich do hodiny objaví proteínový film, ktorý do 2 až 4 hodín osídľujú baktérie. Baktériám sa v ústach páči a na rozmnožovanie im stačí neutrálne pH. Ako sme povedali, nie sú hneď nebezpečné,“ povedal zubný lekár Martin Plevák z Lindau Aesthetic.

 

Ako vystrájajú baktérie

Ale pri kyslom prostredí sklovina zmäkne a môže sa vytvoriť zubný kaz. Kyslé prostredie vyrobí cukor, ktorý baktérie milujú.

Keď ho dostanú a strávia, produkujú kyseliny, ktoré narúšajú sklovinu. Na túto prácu potrebujú čas a získajú ho, keď sa povlak na zube dlho nečistí. Nečistený povlak postupne stvrdne a vytvorí sa zubný kameň.

Zloženie baktérií a ich stanovištia sa vekom a okolnosťami menia. Povedzme tehotné ženy majú vplyvom hormonálnej zmeny ďasná citlivejšie na baktérie. Vtedy treba dbať na zubnú hygienu, dať si ju urobiť profesionálne v prvom i poslednom trimestri. 

Menia sa podľa pH

„Baktérie sa môžu viac či menej usadzovať a rozmnožovať podľa toho, ako sa mení vaše pH v ústach. Aj jete surovú stravu, máte ho neutrálne, lebo zuby sa hryzením čistia aj mechanicky. Keď máte v jedálničku napríklad veľa zemiakov, máte kyslejšie prostredie, pretože zemiaky obsahujú sacharidy. Aj počas choroby sa mení zloženie mikroflóry,“ konštatuje Martin Plevák.

U fajčiara sú ďasná menej odolné voči baktériám a komplikovanejšie sa hoja. Pri užívaní liekov môže mať pacient menej slín, čím sa menej čistí ústna dutina a vtedy je zvýšené riziko zápalov a kazov. Sliny totiž obsahujú enzýmy, minerály i proteíny.

 

Prevencia proti baktériám

Chcete predísť zubnému kazu a zápalu ďasien? Denným čistením zubov a profesionálnou hygienou. Vedecký výskum ešte spred 40 rokov dokázal, že po dôkladnej dentálnej hygiene sú bakterie schopné vytvoriť kaz až po 3 mesiacoch

Neskôr boli publikované ďalšie výskumy, ktoré dokázali, že sa tvorba zubného kazu dá takto eliminovať. Na základe tohto výskumu nemecký lekár Dr. Joachim Müller odporúča svojim pacientom profesionálnu dentálnu hygienu 4-krát do roka, teda každé 3 mesiace. Pacienti, ktorí na ňu chodia, majú výborné výsledky

Pred kazom sa chráňte čistením zubov zubnou kefkou, pastou. Čistite si aj jazyk špeciálnou kefkou. Zuby sa čistia aj slinami, žuvačkou, vodou a pevnou stravou ako je povedzme jablko. Neodporúčame čistiť si zuby hneď po jedle, ale až po hodine, kým sa pH zneutralizuje. Po jedle môže byť pH kyslejšie, sklovina mäkšia a môžete si ju kefkou poškodiť.  Proti baktériám je účinná živica z gréckeho mastichovníka – masticha, ktorá sa vyrába aj vo forme žuvačiek. Ako dokazuje výskum, masticha má dobré výsledky v boji proti helikobakteru, známej žalúdočnej infekcii.

foto: adobestock